Viktiga saker att tänka på när man ska skaffa nytt elavtal

Enligt de flesta är elavtal och elpriser kanske inte det roligaste ämnet att prata och diskutera om. Det går dock inte att förneka att det kan vara ganska bra att göra detta då och då.

En inte så dum idé skulle kunna vara att jämföra elavtal med sina kompisar. Detta kommer nämligen hjälpa dig att få en mycket bättre koll på om hur dyrt eller billigt ditt avtal är.

Många har nämligen möjligheten att få ett billigare och mer förmånligt elavtal om de bara ser till att jämföra sina alternativ. Det är dessutom enklare än någonsin att byta elbolag då hela processen är digitaliserad och sker via nätet på bara ett par minuter.

Här nedanför kommer vi dyka lite närmare ner kring de saker som vi tycker är viktiga att man har koll på när det kommer till att skaffa nytt elavtal. Våra förhoppningar med artikeln är bidra med kunskap inom det här området så att allt fler kan ta kloka beslut kring deras elavtal.

Kontrollera ditt nuvarande avtal

Om du redan har ett befintligt elavtal och vill byta så bör du börja med att kontrollera ditt nuvarande avtal och se om det har någon bindnings- och uppsägningstid.

Visar det sig att ditt avtal är tidsbestämt bör du inte byta innan denna tid löpt ut. Anledningen till detta är att du då i detta fall skulle bli skyldig att betala en ersättning till elbolaget som du byter från.

Jämför elbolagens priser och avtal

Eftersom att det idag finns otroligt många olika elbolag är det i princip omöjligt att på egen hand kunna hålla koll på priserna hos alla aktörer. Med det sagt är inte priserna enbart det enda du bör kolla efter när du ska jämföra elavtal. Faktorer såsom kundklagomål, hur elektricitet framställs och eventuella problem som verkar vara vanligt förekommande är även värt att ta en titt på.

Men som tur är finns det sajter såsom Elavtal24.com som hjälper dig igenom hela jämförelseprocessen, och som hjälper dig med att kolla upp allt som kan vara bra att veta kring olika elbolag. Det enda du behöver göra på deras hemsida är att fylla i din estimerade årsförbrukning av el i kWh, och därefter tas de bästa alternativen fram åt dig.

Därefter är det upp till dig att helt enkelt välja vilket alternativ som passar dig bäst. Notera att denna tjänst inte kostar några pengar alls, utan är helt kostnadsfri oavsett om du väljer att teckna ett avtal eller inte. Det finns därmed i princip ingen anledning att inte använda tjänsten.

Sammanfattningsvis

Det är alltså inte särskilt svårt att byta elavtal. Hela processen går som sagt nu att genomföra via nätet, och man kan även få hjälp med den mest avgörande delen, vilket såklart är själva jämförelsen av alternativ.

Till sist, låt oss ta en titt på en steg-för-steg lista hur du ska gå tillväga när du ska byta elavtal:

  1. Kontrollera ditt nuvarande elavtal och se om de har någon bindnings- och uppsägningstid
  2. Säg upp det nuvarande avtalet
  3. Jämför vilka elbolag som finns tillgängliga hos Elavtal24.com
  4. Välj det alternativ som känns bäst och teckna avtalet

Lämna en kommentar