Vad är ett webbhotell?

Om du har funderingar på att starta din helt egna webbsida eller blogg så finns det ett par saker att tänka på. Det är otroligt kul att hålla på med webbskapande, men man måste också förstå att det krävs en hel del tid, kraft, och jobb.

Något av det första du måste göra när du ska komma igång med dig egna hemsida är att skaffa ett webbhotell. Så för att hjälpa dig komma igång tänkte vi i den här artikeln att besvara frågan ”vad är ett webbhotell?”. Målet är att ge en grundläggande och enkel förklaring utan att utelämna någon viktig information.

Ta fram papper och penna och förbered dig på att börja anteckna, för nu tar vi en titt på vad ett webbhotell faktiskt är och hur det fungerar.

Hemmet för din webbplats

Man kan nästan säga att webbhotell är som själva hemmet för din webbplats och dess filer. Det är där alla dina bilder, inställningar, kod, och allt annat som hör ihop med webbplatsen lagras. När du skriver in webbplatsens URL skickas en förfrågan till webbhotellet att hämta fram filerna som finns för just den webbplatsen – kan man säga lite enkelt förklarat.

På ett vanligt hotell finns det också andra personer som bor där, och detta gäller även för webbhotell. Det är nämligen så att man delar servern men andra personer som driver bloggar och andra typer av webbplatser. Men oroa dig inte, ni kan inte komma åt varandras filer.

Om du har en väldigt välbesökt webbplats kan det dock vara en bra idé att skaffa en VPS eller en helt egen server. Men detta är inget du behöver tänka på precis i början, och särskilt inte om du bara ska blogga för vänner och familj.

Varför behöver man ett webbhotell?

Det enkla svaret är för att det är det som krävs för att få igång en webbplats eller blogg på enklast möjliga sätt. Om du har lite mer teknisk kunskap går det att göra andra avancerade lösningar för att lagra filerna till en webbplats, men för de allra flesta (och särskilt nybörjare) är ett webbhotell ett måste.

Sanningen är ju också den att vår tid är värdefull, så genom att betala en liten slant till webbhotellet kan du slippa allt det tekniskt avancerade och istället fokusera på att skapa en riktigt bra webbplats. Du får då tid och energi över till annat roligt helt enkelt.

Vad kostar ett webbhotell?

Priserna på webbhotell kan variera en hel del och det finns inget standardpris att utgå ifrån. En anledning till att det varierar så mycket är för att det ingår olika saker hos olika leverantörer, och då skiljer priserna åt.

Men för att generalisera så kostar de flesta webbhotell och deras basutbud nånstans mellan 29-99 kr per månad. Men det finns både billigare och betydligt dyrare alternativ så det gäller att man kollar upp vilka alternativ som finns tillgängliga.

Det är lätt att tro att det dyraste alternativet alltid är det bästa, men så behöver det faktiskt inte vara per automatik. Generellt kommer de dyrare alternativen såklart att erbjuda mer utrymme, trafik, och andra saker/begränsningar än vad de billigare erbjuder – men om du inte har behov av allt det där så räcker det gott och väl med mer kostnadseffektiva webbhotellspaket.

Därför bör du noga fundera igenom vad det är du faktiskt behöver till din webbplats och välja utifrån det. Det viktigaste är ju trots allt att du får tillgång till det som krävs för att smidigt och framgångsrik driva din webbplats.

Lämna en kommentar