Hur får man trafik till sin blogg?

En blogg utan trafik är inte speciellt kul att ha – man vill ju gärna att någon läser det man publicerar. Dessutom är det bra om man har mycket trafik till den om man vill tjäna pengar på sin blogg.

Vi ska nu därför gå igenom hur man gör för att få trafik till sin blogg och helt enkelt bygga upp en stor, stabil, och återkommande läsarkrets som mer än gärna vill ta del av det du lägger upp på din blogg. Har du inte startat din blogg ännu kan du kolla in vår guide där vi går igenom hur man startar en blogg.

Det finns såklart en hel del olika tips på det här området, och vi har helt enkelt valt att sammanställa ett par av dem. Som bloggare är det en konstant läroprocess på flera områden, och det gäller inte minst hur man ska driva trafik till din blogg.

Vi hoppas att du får användning för våra tips här nedanför och att de kan hjälpa dig att öka trafiken till din blogg. Nu kör vi igång med de 7 tipsen!

Tips 1 – SEO

SEO står för Search Engine Optimization, vilket på svenska betyder Sökmotoroptimering.

Detta innebär konkret att man skriver sina inlägg på ett sådant sätt så att de får bra förutsättningar för att synas högt i sökresultatet på Google. Lyckas man väl på detta område är det fullt möjligt att driva en stor del av sin trafik från sökmotorer.

Fördelen med att arbeta med SEO och att synas högt i Google är att det inte kostar något att få folk till sajten, jämfört med t.ex. att köpa betalda annonser på andra sajter eller liknande.

Vi kommer inte gå in närmre på några SEO-tips i den här guiden, utan det får isåfall bli till ett senare tillfälle, men det finns massor av bra tips på nätet som du kan leta upp.

Tips 2 – Kommentera

En bra grej att göra, speciellt av början av din bloggkarriär, är att leta upp andra bloggare inom samma (eller liknande) område som det du bloggar om – och därefter kommentera något intressant och bra på deras inlägg. På de flesta bloggar kan man lägga till en länk till sin blogg när man kommenterar, så att andra enkelt kan klicka sig vidare till din blogg.

Vi rekommenderar att man gärna startar upp någon form av diskussion med bloggaren eller skriver en utförlig kommentar. Skriv alltså inte bara ”vilket bra inlägg!”, utan utveckla ditt svar mer.

Skriver du utförliga och intressanta kommenterar kommer det på sikt kunna bidra till att du bygger upp en relation med bloggaren. Men du har även möjlighet att locka nya besökare till din blogg eftersom de kanske tycker det du skriver verkar vettigt.

Tips 3 – RSS-flöden

Det finns olika RSS-flöden man kan lägga till sin blogg i – vi har t.ex. ett bloggflöde här på Blogghubb som man kan ansöka om att få vara med i.

Fördelen med RSS-flöden är de delar ditt inlägg när du publicerar något nytt på bloggen, utan att du behöver göra något. Vilket gör att fler kan få upp ögonen för just din blogg.

Många bloggare har även olika typer av RSS-flöden på sina bloggar, och där länkar de andra bloggare som i sin tur länkar tillbaka till dem. Detta blir då ett form av samarbete mellan bloggarna som gynnar dem båda då de kan få fler läsare som redan är intresserade av det område som de skriver om.

Tips 4 – Sociala medier

Det finns många fördelar med att ha sociala medier kopplat till sin blogg.

Sociala medier gör att man enkelt och helt gratis kan dela notiser om nya inlägg för att på så vis driva mer trafik till bloggen. Dessutom bygger det varumärket kring bloggen allt starkare och gör att du uppfattas som en mer seriös bloggare.

Det kan naturligtvis ta lite tid att bygga upp en stor följarkrets på sociala medier, men det kan det verkligen vara värt i längden enligt oss. Dessutom finns det bra möjligheter att knyta nya kontakter, dels inom bloggandet men även med företag och andra personer som arbetar inom branschen – vilket kan vara väldigt värdefullt.

Tips 5 – Gästinlägg

Gästinlägg har länge varit ett populärt sätt för bloggare att locka fler besökare till sin blogg.

Det som är så bra är att det är ett relativt enkelt koncept som i princip alla kan använda sig av. Du kontaktar helt enkelt andra bloggare inom samma område som du själv och frågar om du kan få publicera ett gästinlägg på deras blogg.

Tackar de ja skriver du helt enkelt ett kvalitativt inlägg som du tror kan vara intressant för den bloggarens läsare, och länkar därefter till blogg i inlägget. Du har då möjlighet att locka till dig fler läsare om de gillar det du skriver.

Det är en fördel om du bygger upp en bra relation med bloggaren innan du kontaktar honom eller henne. Det kan du t.ex. göra genom att regelbundet lämna välskrivna kommentarer på den bloggarens inlägg.

Tips 6 – Nyhetsbrev

Detta är något som allt fler bloggare har fått upp ögonen för de senaste åren.

Nyhetsbrevet kan användas som ett sätt att skicka ut en notis till dina läsare när du har publicerat ett nytt inlägg på bloggen.

Syftet med ett nyhetsbrev är kort sagt att ha en till plattform som man själv styr över, så att man kan kontakta sina läsare på fler ställen än ”bara” bloggen och ev. sociala medier. Det är vanligtvis helt gratis att ha ett nyhetsbrev (lite beroende på vilken tjänst man använder), men är det inte gratis så brukar det inte kosta speciellt mycket heller.

Tips 7 – Övriga tips

Dessa tips som vi nu ska gå igenom är också viktiga, men de hänger ihop endel med varandra då de är grunderna till en bra och läsvärd blogg.

Tipsen är att blogga regelbundet, skriva välskrivna inlägg, och att sticka ut från mängden.

Det kan tyckas vara självklara saker, men faktum är att många glömmer bort dessa grundläggande saker när de sätter igång och vill få fler läsare till sin blogg.

Lämna en kommentar