Hur tjänar man pengar på sin blogg?

Du har precis startart din blogg och vill nu börja tjäna lite pengar på ditt bloggande. Hur gör man egentligen då för att börja tjäna pengar på sitt bloggande? Det finns faktiskt en hel del olika sätt att tjäna pengar på att blogga, vissa sätt är mer passiva medan andra metoder ligger mer jobb bakom. Om du dock ännu inte startat din egna blogg tipsar vi dig att läsa vår guide om hur man startar sin egna blogg innan du läser denna guide.

Hur som helst så kan man säga att om man är tillräckligt kreativ och påhittig kan man nästan tjäna pengar på allting man gör på sin blogg. Dock är det viktigt att din blogg inte enbart består utav reklam och annonser, dina läsare kommer förmodligen inte gilla det, vilket i sin tur kommer resultera i att dem slutar läsa din blogg. Det gäller helt enkelt att hitta den där hårfina gränsen som man kallar lagom mycket, inte för lite men inte heller för mycket.

I denna guide idag ska vi gå igenom dem olika metoder man kan använda sig av för att tjäna pengar på sitt bloggande. Vi kommer gå igenom passiva sätt att tjäna pengar på, men också metoder som kräver mera jobb från dig som bloggar. Målet är således att du efter denna guide kommer ha full koll på hur du ska gå till väga för att börja tjäna lite extra pengar på ditt bloggande. Vi kommer nedanför lista dem olika sätt du kan tjäna pengar på när du bloggar. Notera att listan är utan inbördes ordning.

Tjäna pengar med affiliatenätverk

Det finns idag ganska många olika svenska affiliatenätverk, idag kommer vi dock endast rekommendera dem tre största och mest använda affilitatenätverken på den svenska marknaden.

Vad ett affiliatenätverk? I praktiken är det som ett sorts system där annonsörer och företag förs samman med webbplatsägare. Annonsörerna och företagen har målet att öka försäljning med hjälp att fler annonser och du som webbplatsägare vill öka dina annonsintäkter. Således blir det en win win för båda parterna.

Varje annonsör och företag skapar sitt eget affiliateprogram som sedan blir tillgängligt för webbplatsägare att använda på sina sajter. Vanligtvis sker denna annonsering via banners och texter som länkar direkt till produkter eller annonsörens startsida. Hur man rent tekniskt tjänar pengar på dessa annonser går till genom att någon av din bloggs besökare klickar på en annons till en e-butik och därifrån genomför ett köp. Du som webbplatsägare kommer då få en viss procent av den köpta produkten av annonsören eller företaget.

Dem tre affiliatenätverken som vi kommer rekommendera dig att använda här idag är dem största och mest använda nätverken i Sverige. Den första vi kan rekommendera dig att at en titt på är Adtraction, ett automatiserat system som är super enkelt och smidigt att använda. Adrecord är ett annat affiliatenätverk som vi starkt kan rekommendera. Sist men inte minst har vi Tradedoubler som är ett börsnoterat företag och även det största affiliatenätverket i Sverige.

Tjäna pengar med Adsense

Adsense är Googles egna annonssystem som helt och hållet själv skräddarsyr annonser till dina besökare. Många tror att Adsense är ett affiliatenätverk likt dem tre vi nämnde ovanför, men så är inte fallet. Genom Adsense tjänar du enbart pengar genom klick och sidvisningar på annonsen. Det spelar alltså ingen roll om besökaren köper något från e-butiken eller inte. Du får pengar i vilket fall.

Hur mycket du tjänar på varje klick varierar och beror till stor del på hur mycket annonsören betalar för stunden. Varje klick ger inte så mycket pengar, men på grund utav att Google skräddarsyr varje annons unikt till varje besökare ökar klickbenägenheten drastiskt. Detta kommer i sin tur leda till många klick vilket i sin tur leder till en större summa pengar.

Om du vill ha Adsense annonser på din blogg, så måste du skicka en förfrågan till Google där du ansöker om att få ha Adsense på din blogg. Om du blir beviljad kommer du få en kod som du ska placera in på din sida där du vill att annonserna kommer synas. Adsense är oftast det lättaste sättet att komma igång med att tjäna pengar på sitt bloggande på grund utav att det är så past passivt och att besökarna är så benägna att klicka på annonserna.

Tjäna pengar med betalda artiklar och annonser

Att tjäna pengar genom att skriva betalda artiklar och publicera betalda annonsbanners är en metod som oftast är enklast att börja använda sig av när man blivit varm i kläderna vad det gäller att blogga och att ens blogg har samlat på sig en stabil läsarkrets. Detta beror på grund utav att om du ska skriva en betalda artiklar eller publicera en annons för ett företag så måste din sajt driva en stabil mängd trafik för att det ens ska vara värt för företaget att betala dig för tjänsten.

Till skillnad från dem andra metoderna som vi listat i denna guide, så är denna metod lite mer tidskrävande, men den kan även innebära en hel del mer pengar också. Det är nämligen så att med denna metod så får du oftast endast betalt en gång från företaget, denna summa är dock mycket högre än vad som betalas ut med affiliatenätverk och Adsense.

För att denna metod ska lyckas måste du aktivt söka efter företag som skulle vilja vara intresserade att betala för denna tjänst. Detta gör du lättast genom mail, men vissa företag vill hellre ta det genom telefon. Det är inte bara sökandet av företag som är tidskrävande i denna metod, utav även själva skrivandet av dem betalda artiklarna är väldigt tidskrävande. Om företaget däremot vill ha en betald annonsbanner så reduceras arbetstiden drastiskt.

Sammanfattningsvis så kan man säga att denna metod mest riktar in sig till bloggare som har hållit igång med bloggande en längre tid och hunnit samla på sig läsare som kontinuerligt läser bloggen.

Lämna en kommentar