Hur startar man en blogg?

Det är populärt att blogga, och det beror nog till stor del på att det är så pass roligt och givande.

Är du intresserad av att börja blogga men ännu inte riktigt har kommit igång så har du hittat helt rätt. Vi kommer nämligen att gå igenom det du behöver veta för att starta en blogg. När du sen är igång har vi en bra guide kring hur du får trafik till din blogg som vi kan rekommendera att du kollar in.

Det kan verka svårt att starta en blogg om man är helt ny inom området, men faktum är att det inte är särskilt svårt eftersom det numera finns bra och smidiga lösningar just för att kunna underlätta för de som vill börja blogga.

Steg 1 – Välj vad din blogg ska handla om

Det absolut bästa för de allra flesta som vill starta en blogg är att välja ett eller ett fåtal specifika ämnen/områden som bloggen ska handla om. En fördel är om de på något sätt hänger ihop med varandra, men det är inte krav skulle vi säga.

Några ämnen att skriva om kan t.ex. vara träning, mode, inredning, mat, ekonomi, trädgårdsskötsel, djur, natur, och så vidare. Du kan med andra ord skriva om i princip vad som helst – men det är väldigt viktigt att det faktiskt är något som du är intresserad av att skriva om, för annars lär det bli riktigt tråkigt i längden och det kommer då leda till att du slutar.

En bra sak att komma ihåg är att det sällan är bra att blogga om precis allt – om målet är att bli väldigt stor och populär. För att lyckas stort med en väldigt generell och bred blogg så krävs det vanligtvis att man redan är känd och har många som är intresserade av vad som händer i ens liv.

Slutsatsen är alltså att välja ett fåtal ämnen att skriva om, som du har ett intresse kring (t.ex. dina hobbys). Men förutom att du ska vara intresserad av det du skriver om så är det ju även en fördel om det finns andra som också är det, så att du har några potentiella läsare. Därför är det inte heller en bra idé att skriva om ett alldeles för smalt ämne där intresset inte är så stort.

Steg 2 – Välj plattform för din blogg

Här finns det ett par alternativ att välja mellan.

Alternativ 1 är att köpa ett webbhotell (där filerna lagras) och en domän (bloggens adress) till din blogg, och därefter installera t.ex. WordPress. Detta gör att du får full kontroll över din blogg och dessutom ger du ett seriöst intryck om du har en egen domän.

Alternativ 2 är använda en gratis bloggplattform som t.ex. Blogger, Nouw, eller Blogg.se. Det kostar då absolut inget att köra igång, men samtidigt får du inte lika stor kontroll över bloggen och dess funktioner som i alternativ 1 – plus att du inte har en lika proffsig URL till bloggen.

Alternativ 3 är att kombinera alternativ 1 och 2 med varandra. Du väljer en bloggplattform att blogga genom, men sen köper du en domän och kopplar ihop den med plattformen. Det ger ett proffsigare intryck än alternativ 2, men du har samtidigt inte lika stor kontroll som i det första alternativet.

Vi rekommenderar att du väljer alternativ 1 då det ger störst frihet och valmöjligheter för din blogg och dess framtida utveckling – och dessutom ger det bäst intryck för läsarna. Det kostar en liten slant att komma igång, men det kan det verkligen vara värt. Och oroa dig inte för att det ska vara svårt, för det är det verkligen inte. Det finns många tydliga instruktioner hos webbhotellen hur du gör för att starta upp din blogg genom deras system.

Steg 3 – Skapa bloggen och börja skriv

Nu när du har valt vilket av alternativen ovan som du ska köra på så är du redo att komma igång med din blogg.

Oavsett vilken lösning du väljer för just din blogg så brukar det vara relativt enkelt att komma igång. Det finns nämligen oftast bra instruktioner på respektive webbhotell/bloggplattform som hjälper dig att köra igång. Väljer du att använda WordPress finns det t.ex. mängder med bra guider på nätet som hjälper dig att lösa allt möjligt.

Du behöver nu även komma igång med att börja skriva blogginlägg, så att det finns något för läsarna att läsa när de besöker din blogg. En bra nivå kan vara att publicera ett par inlägg vecka (t.ex. 2-4 st) så att du har möjlighet att bygga upp en läsarkrets.

Det är viktigt att dina blogginlägg håller en hög kvalitet om du vill få en läsarkrets som återkommer till din blogg. Se därför till att du noga läser igenom inläggen innan publicering och rättar eventuella stavfel och så vidare, så att du ger ett seriöst intryck.

Slutord

Vi hoppas att du nu har fått en bättre grundläggande förståelse kring hur man startar en blogg.

Är det något som verkar oklart eller som du inte riktigt förstår vad vi menar? Då kan du enkelt kontakta oss så ska vi se till att försöka hjälpa dig.

Vi önskar dig ett stort lycka till med bloggandet!

Lämna en kommentar