Hur får man ett lägre elpris på ett enkelt sätt?

Det finns nog ingen som tycker det är kul att betala elräkningen. Men om du vill kunna använda el i din vardag är detta dock ett måste som inte går att komma ifrån. Förutsatt att du inte är självförsörjande när det gäller el såklart.

Idag finns det flertalet sätt som man kan minska sina elkostnad på. Många av dessa tips kräver inte någon större ansträngning, men de kan göra väldigt stor skillnad hur som helst. I den här artikeln kommer vi att gå igenom ett par av dessa tips så att du kan sänka din elkostnad.

Om du efter läsningen skulle uppleva att något som vi gått igenom är oklart, eller om du har några andra funderingar, så är det bara att höra av dig till oss så ska vi försöka hjälpa dig så gott vi kan.

Har du ett anvisat avtal?

Anvisade elavtal tecknas automatiskt om du inte gör att aktivt val hos vilket elbolag du ska bli kund. Dessa typer av avtal bör du hålla dig långt borta ifrån, då dessa i regel är mycket dyrare än vanliga elavtal som du kan välja själv. Det enda positiva med anvisade elavtal är att de inte har någon bindnings- eller uppsägningstid vilket innebär att du kan byta när som helst.

Ta dig därför alltid tiden att teckna ett avtal om du ännu inte gjort detta. Tack vare internet går det hur snabbt som helst att få allt klart, och det behöver faktiskt inte ta mer än några minuter att genomföra hela processen.

Jämför elbolagen mellan varandra

När du väl ska välja vilket elbolag du ska bli kund hos så är det såklart fördelaktigt att välja det alternativ som ger lägst elpriser. Men hur ska man göra detta då? Ja, du kan naturligtvis jämföra elbolagens priser på egen hand, men enligt oss är detta inte det mest effektiva sättet att axla denna uppgift.

Vår rekommendation är istället att du jämför olika elbolag hos Elpriser24.se. Denna onlinetjänst är nämligen helt kostnadsfri att använda sig av, och de tillhandahåller all väsentlig information som du kan tänkas behöva. Det finns helt enkelt inte någon anledning att inte använda deras tjänst.

Välj rörligt elpris

När det kommer till att välja elavtal har du två olika alternativ att välja mellan. Du kan dels välja elavtal med fast elpris, men även de med rörligt elpris.

Historiskt sett har rörligt elpris varit det mest fördelaktiga i avseendet vilket alternativ som varit billigast. Det man dock måste ha i åtanke är att eftersom det är rörliga priser, så kan det även bli dyrare om man har otur. Det finns en hel del olika faktorer som påverkar de rörliga elpriserna, och det är bland annat: den svenska kronan, konjunkturen, bränslepriser, utsläppsrätter för koldioxid, och väder och vind. 

Eftersom att de rörliga elpriserna kan svänga en hel del så gäller det att du som bestämmer dig för att teckna ett sådant avtal har en buffert som kan täcka oförutsedda kostnader. Om din ekonomi däremot inte klarar av större förändringar i utgifterna är ett elavtal med fast pris bättre för dig.

Lämna en kommentar