Hur du får fler besökare till din blogg med SEO

Vet du vad SEO är och hur det kan hjälpa dig att få fler läsare till bloggen? Konkurrensen på internet är stor idag. Här får du veta varför sökmotoroptimering är så viktigt och hur du kan använda det.

Sökmotoroptimering till hemsida eller blogg

Sökmotoroptimering förkortas SEO och är grunden för att du ska bli sedd på nätet. Vet du vilka ord som dina potentiella kunder använder på Google? Oavsett om du vill ha fler läsare på bloggen eller kunder till din e-handel är det första steget att identifiera vilka sökord som du vill synas på.

Viktigast att veta om SEO och Google

Med sökmotoroptimering kan du få en bra placering på Google, högt upp på förstasidan av sökresultaten. Det betyder fler besökare till din blogg eller hemsida och därmed ökad trafik. Ibland behöver bloggen eller hemsidan få en uppfräschning, och då är en satsning på SEO att rekommendera för att se verkliga resultat.

Det finns flera olika tekniker för att förbättra din blogg eller hemsidas SEO. Det kräver expertis och tid för att kunna utföra arbetet på ett så effektivt sätt som möjligt. Sökoptimering innefattar allt innehåll på hemsidan, bland annat:

  • Rubriker och rubrikformat
  • Brödtext
  • Länkar till och från din blogg eller hemsida
  • Alt-taggar på bilder
  • Laddningstider och hur lätt sajten är att använda

Allt börjar med analys

För att kunna ge effektiv SEO åt en sajt behöver du en analys av vad som ska göras, hur och när, och vad målet med arbetet är. Du får fram sökord till Google som du ska använda på rätt sätt och på rätt plats.

Det är inte bara att skriva in ordet sommarstuga på mängder av ställen om du hyr ut sommarstugor, eller upprepa ordet armband om du säljer smycken. Google kan bedöma kvaliteten på texten och du kan tvärtom bli straffad för att använda samma ord för många gånger – det vill säga hamna längre ner i sökresultaten.

Efterfrågan på SEO-experter

Att i firman eller bloggen själv genomföra ett ordentligt SEO-arbete är långt från självklart. Du behöver göra analyser före projektet, följt av avstämningar under tiden med mätningar av hur trafiken till sajten förändrats.

Du behöver också kunna producera bra innehåll och veta hur du till exempel skriver rubriker och underrubriker med rätt sökord. Det är sådana saker som Google snappar upp och som spelar in när det gäller på vilken plats i sökresultatet bloggen eller hemsidan hamnar!

Många företag anlitar experter på sökmotoroptimering av de här anledningarna. Det tar helt enkelt för mycket tid, och är för svårt, för att kunna göra det själva i verksamheten på ett effektivt sätt.

Hur kan jag förbättra SEO på min sajt?

En ingång till bättre SEO på bloggen eller hemsidan är att se över dina rubriker. Varje enskild webbsida bör ha specifika sökord.

Har du till exempel en undersida som handlar om träningskläder ska du använda ord som ”träningskläder”, ”köpa träningskläder”, eller ännu mer specifikt om det handlar om en särskild träningsform som yoga – ”yogakläder dam”, ”köp yogakläder”, ”yogabyxor” och ”yogatoppar”.

Se också till att sajten är mobilanpassad och laddar snabbt. Hitta någon som kan skriva bra och informativa texter, som både är SEO-anpassade och fångar besökarnas uppmärksamhet.

Lämna en kommentar