8 tips för att få en framgångsrik blogg

Att blogga är något som fler och fler gör varje år. Vissa gör det för de vill bli kända, medan andra endast gör det för att dem tycker det är kul. Oavsett om målet med din blogg är att kunna leva på den eller inte, så är det alltid kul om det går bra för bloggen. Det är ju faktiskt så att bloggen är till för att andra ska kunna läsa den, så ju fler som läser den, ju större syfte fyller den.

När det gäller att göra sin blogg framgångsrik och populär så finns det väldigt många olika knep som man kan använda sig mellan. I denna guide idag så sak vi lista 8 olika knep och tips som man kan använda sig av för att öka chanserna till att göra sin blogg mer framgångsrik. Vi kommer lista dessa knep utan inbördes ordning. Syftet med guiden är att du efter ska kunna implementera dessa knep i din egna blogg, för att maximera chanserna till en mer framgångsrik blogg.

 

1. Välj ett färgschema som är snyggt

För att det ska vara behagligt för dina läsare att skumma runt och läsa på din blogg gäller det att du har trevligt färgschema på bloggen. Det finns dock inget exakt färgschema som funkar till alla bloggar. Det beror helt på vilken nisch din blogg har. Till exempel om du har en blogg som är nischad för fotografering och fina bilder, så kommer förmodligen ett färgschema med svart bakgrund och vit text funka perfekt. Medan om du har en blogg där du skriver långa texter så kanske inte svart och vitt funkar så bra tillsammans.

En riktlinje som man kan använda sig av är att ljusa färger fungerar väldigt bra tillsammans. Vitt, grått, grönt och blått är färger som oftast fungerar bra. Vi rekommenderar dig att inte använda för många olika färger och helst inte för skrikiga och starka färger så som neonröd eller limegrön.

 

2. Publicera regelbundet

Om du inte är aktiv på din blogg kommer det bli svårt att göra dina läsare intresserade av att läsa den. Det går inte att ena dagen publicera 3 inlägg och sedan ha ett uppehåll på flera dagar eller veckor tills nästa blogginlägg kommer upp. Dina läsare kommer isåfall snabbt tröttna på att hålla sig uppdaterad på din blogg. Såklart ska man ibland kunna få ta pauser från bloggandet som vilket annat jobb eller hobby, men det gäller någonstans att bli konsekvent i sitt bloggande.

Ett tips är att bestämma ett visst antal inlägg som du ska publicera i veckan, det skadar inte heller om du bestämmer en viss dag som inlägget ska publiceras på. Att bestämma dag kan snarare hjälpa din blogg växa i och med att dina läsare snabbt kommer lära känna mönstret när du publicerar dina inlägg på bloggen.

 

3. Köp ett riktigt domännamn

Att köpa ett riktigt domännamn är något som alla borde göra som vill göra sin blogg mer framgångsrik. För dem som inte vet så är domännamnet alltså webbadressen till själva sidan. Faktum är den att om du köper ett eget domännamn till din sajt så kommer sidan uppfattas mycket mer seriös för dina läsare. Kolla bara på alla stora bloggare där ute, det finns nästan ingen känd bloggare som inte har köpt sig sitt egna domännamn.

När du ska köpa domännamn kan du göra det genom egensajt.se eller loopia.se, se till att försöka köpa en topp domän, vilket innebär att bloggen har .SE om det är en svensk blogg och för en utländsk blogg .COM.

 

4. Interagera med dina läsare

Det är viktigt att det finns möjlighet på din blogg för läsarna att kunna integrera sig med det du skriver om. Läsarna komme spå så sätt knyta band med dig som dem annars inte skulle gjort om denna möjlighet inte fanns. Detta hänger dock också på att du svarar på det dina läsare skriver och frågar såklart.

Ett tips är att gärna uppmuntra dina läsare till att integrera med det du skriver. Till exempel om du skriver om hur du gör din hemgjorde pizza så kan det vara en bra idé att be dina läsare kommentera nedanför hur de gör sina pizzor.

 

5. Kolla in Google Analytics

Om du registrerar din blogg på Google Analytics kan du få väldigt viktigt information om hur dina besökare beter sig på din blogg. Varifrån kommer besökarna? Hur länge stannar dem på bloggen? är bara några av frågorna som du kan kolla upp med hjälp av Google Analytics.

6. Använd dig av RSS-feed

Dem flesta som läser bloggar läser inte endast 1 blogg utan oftast läser dessa personer flera olika bloggar. Om då personer till exempel läser 10 stycken olika bloggar, så kan det vara väldigt svårt att hålla koll på när alla bloggare publicerar inlägg. Därför använder många av dessa person RSS-läsare för att läsa bloggar. Med hjälp av dessa RSS-feeds så får läsaren direkt en notifikation när du publicerat ett nytt inlägg.

Vi rekommendera starkt att du implementerar ett RSS-feed till din blogg, då det som sagt kommer göra det lättare för läsarna att hålla koll på när du publicerar nya inlägg vilket i sin tur innebär fler visningar på din blogg.

 

7. Tyck om det du skriver om

Om du verkligen vill att din blogg ska bli framgångsrik så är det viktigt att det du skriver om är något som du genuint tycker om. Det är nämligen så att det märks väldigt tydligt om du inte tycker om det du skriver om på din blogg. Plus så kommer du tycka det är mycket roligare att skriva blogginlägget om det är något som du är intresserad av.

Om du bestämmer dig för att endast skriva om sånt som du finner intressant och roligt så kommer ditt innehåll på bloggen garanterat bli mycket bättre. Det kanske inte kommer vara blogginlägg som hela Sverige kommer vilja läsa, men den målgrupp som också är intresserad av det du skriver om kommer uppskatta din blogg enormt.

 

8. Byt tema på bloggen

Denna punkt hör mycket ihop med den första punkten som vi tog upp i denna guide. Alltså att dina läsare ska trivas på din blogg när dem väl skummar runt och läser dina inlägg. På samma sätt som det är viktigt att hitta ett färgschema som passar bra är det att hitta ett tema för bloggen som är snyggt.

Det finns för många bloggar som använder sig av standard temat på bloggverktyget. Vad detta kommer leda till är att din blogg inte blir personlig och originell, något du inte vill ska hända. Detta skulle innebära att besökarna inte kommer minnas din blogg på grund utav att den är så opersonlig. Därför är det super viktigt att du byter tema och personaliserar din blogg.

Sammanfattningsvis

Nu har vi endast gått igenom 8 stycken olika knep och tips för att göra din blogg mer framgångsrik. Det är dock viktigt att tillägga att detta inte i närheten är alla knep som finns där ute att använda för att förbättra dina chanser till en mer framgångsrik blogg. Dock kan dessa tips vara en bra början.

Om du tycker att någonting fattas eller om något inte stämmer i denna guide, så får du gärna kontakta oss och påpeka vad som du tycker borde läggas till eller tas bort.

Lämna en kommentar