Detta behöver du veta om du vill ta jägarexamen

Är det så att du vill kunna jaga och fälla djur i Sverige är en godkänd jägarexamen ett måste. Utan denna licens är det nämligen olagligt att göra just precis detta.

För att bli tilldelad jägarexamen behöver du klara av ett teoretiskt prov och 3 st praktiska delprov. Klarar du detta och blir godkänd har du därefter licens för att jaga med hagelgevär och kulgevär. Intresset för jakt är inget som ökat markant i popularitet de senaste åren, utan man ser istället ett relativt stadigt och likvärdigt intresse år efter år.

Jägarexamen kan till viss del jämföras med att ta körkort. Precis som med körkort krävs det som sagt att man klarar av att visa upp tillräckligt med godkända kunskaper inom både teoretiska och praktiska delar. Vi vill försöka hjälpa dig som är sugen på att ta jägarexamen genom att skriva den här artikeln där vi tar upp ett par bra saker som du bör känna till när det gäller det här området.

Innan vi sätter igång

Men innan vi sätter igång så vill vi bara nämna att det såklart finns väldigt mycket mer att lära kring jägarexamen än det vi kommer gå igenom i just den här artikeln. Om vi ska ta upp exakt allt man behöver veta skulle vi vara tvungna att skriva en otroligt lång text för att få plats med allt.

Det finns dock en sajt som vi starkt kan rekommendera till dig som är intresserad av jakt, och det är webbsidan Jakthandeln. Där hittar du massvis med bra information och dessutom hjälper de dig att hitta rätt bland alla produkter som en jägare behöver. Undrar du något har de troligtvis svaret på frågan.

Hur går man tillväga?

I dagsläget finns det ingen åldersgräns på hur gammal man måste vara för att få ta en jägarexamen. Det enda kravet är att man ska ha de fysiska förutsättningarna för att kunna hantera ett vapen på ett säkert sätt.

När man väl ansökt om att ta en jägarexamen börjar det svåra, dvs själva pluggandet kring allt man ska lära sig. Man får såklart studera på egen hand om man så vill det, men det kan vara en god idé att gå på en kurs.

På kurserna kan man hjälp av en lärare med mycket erfarenhet och du kan studera tillsammans med andra jaktintresserade. Det blir med andra ord nästan som att man går i skolan. Faktum är att det finns en hel del olika kurser för jägarexamen som man kan gå på. Priser och upplägg skiljer sig åt, där vissa är dyra och andra lite billigare. Man får helt enkelt kolla runt lite och se vad man tror kan passa en själv.

Träna på att skjuta

Den teoretiska delen av jägarexamen är såklart väldigt viktig att man har bra koll på, men om du inte kan skjuta klokt och hantera vapen på ett säkert sätt spelar din teoretiska kunskap ingen roll i slutändan. Det krävs naturligtvis att du även vet hur du ska göra på de praktiska delarna för att bli godkänd.

Du behöver därför träna på att skjuta så att du får in den färdigheten. Men för de flesta är detta sällan något problem, och det beror till stor del på att de flesta tycker att den praktiska delen är det roligaste. Och då tenderar man också att spendera mer tid på det och därmed blir man duktig på det. Se till att träna med både hagelvapen och kulvapen så att du vet hur man använder båda typerna.

Lämna en kommentar