Därför gillar vi att spela på mobilen

Det har väl inte undgått någon att vi idag är väldigt förtjusta i att använda våra mobiltelefoner. Mobilen idag är inte vad den var för endast ett tjugotal år sen. Då användes den till att ringa samtal.

Idag är den mer av ett litet nöjescenter som vi alltid har med oss. Vi har kontakt med våra vänner via sociala medier och vi håller oss uppdaterade på nyheter, tittar på film och lyssnar på musik. Allt detta i en apparat mindre än en pocketbok.

Mest av allt gillar vi kanske att spela på vår mobil. Det finns idag ett nästan helt oändligt utbud av spel till mobilen. Men vad är det som gör att vi gillar att spela på mobilen?

Internetuppkoppling i fickan

En anledning till att vi gillar att spela på mobilen är att den idag är uppkopplad mot internet. Den som varit med ett tag kanske minns hur mobilspelen såg ut före smarttelefonerna. Det var väldigt enformig grafik och möjligheterna till kombination var små. Kanske hade du en Nokia 3210 som du spelade Snake på.

Visst på den tiden var det ju en stor grej men det var ändå ingenting mot de möjligheter dagens mobilspel ger. Ett spel som verkligen gynnades av internets intåg är poker. Detta spel hade tidigare mest spelats som sällskapsspel och de som ville spela professionellt var hänvisade till internationella casinon i spelmetropoler som Las Vegas. Därför drog som en pokerboom över världen i takt med att allt fler fick tillgång till internet.

Naturligtvis följde poker med när vi fick internet i våra mobiler. Idag finns det ett flertal aktörer på marknaden som erbjuder poker i mobilen och de största av dem har utvecklat egna appar som går att ladda ner på mobil eller surfplatta. Precis som med många andra mobilspel är det tillgängligheten som gör att många gillar att spela poker i mobilen. Du har den alltid med dig. Det är enkelt att spela ett snabbt parti eller att följa dina favoritspelare i deras spel.

Hamna på rätt nivå

Vad är det då som gör att vi så gärna ägnar oss åt spel på våra mobiler? Det finns väl många svar på den frågan. Vi kan börja med att nämna tillgängligheten. Idag har de flesta av oss med vår mobil överallt. Det är inte längre till någons hemtelefon man ringer för att prata utan ofta skickar man ett meddelande via sociala medier när vi vill ha kontakt.

När vi nu ändå har mobilen med oss är det väldigt enkelt att plocka upp den och spela lite när vi till exempel väntar på bussen eller tar en fikapaus. Många mobilspel är anpassade för att ge oss korta stunder av avkoppling. Många spel som till exempel Candy Crush eller Fruit Ninja bygger på att klara av korta utmaningar. Det ger oss en relativt snabb belöning när vi klarar av spelet.

De spel som utvecklas för mobilen är ofta väldigt lättsamma med färggrann grafik och glada pling och ljud när vi vinner. Det ger oss en känsla av tillfredsställelse och gör att vi kan tävla mot oss själva och konstant utveckla våra färdigheter. Spelen har ofta olika nivåer där de är enkla i början och sedan höjs svårighetsgraden succesivt. Det gör att vi känner att vi hela tiden ligger på en lagom svår nivå.

Koppla upp för att umgås

Tack vare att telefonerna idag är uppkopplade mot internet hela tiden kan vi också spela spel mot andra via mobilen. Det ger en helt ny dimension till spelandet. Många av de spel som är populära går att koppla till sociala medier, till exempel Facebook.

Då går det att bjuda in och utmana sina vänner på sitt favoritspel eller lägga upp sitt resultat och hoppas på att ens vänner ska känna sig utmanade och haka på. På detta sätt blir spelandet inte bara ett nöjsamt tidsfördriv utan det är också ett sätt att hålla kontakt med vänner. Så på frågan varför vi gillar att spela på mobilen är svaret nog att det är roligt helt enkelt!

Lämna en kommentar