Bra saker att tänka på innan du tar lån

Att ta lån kan ibland vara den bästa lösningen på vissa ekonomiska situationer. Trots detta har lån under flera år förknippats med något dåligt många. Men faktum är ju att lån kan hjälpa oss ur ekonomiska knipor som kanske är svåra att lösa annars.

Med det sagt betyder det inte att lån alltid det bästa alternativet och om du ska ta ett lån är det viktig att du vet vad du ger dig in på – annars kan det faktiskt sluta illa. I denna artikel idag tänkte vi gå några av de viktigaste sakerna du bör ha koll på när det kommer till att ta lån. Våra förhoppningar är att du efter denna korta läsning åtminstone kommer ha lärt dig någonting nytt.

Behöver du verkligen ta lånet?

Som vi tidigare nämnde kan lån vara en bra lösning vid flera tillfällen. Det är dock ändå väldigt viktigt att du innan frågar dig själv om du verkligen behöver ta lånet. Vad ska du egentligen låna pengarna till?

Behöver du ta extra pengar för att kunna köpa dig en bostad så är ett lån en väldigt bra lösning. Men om du däremot vill ta ett lån för att finansiera till exempel en resa så borde du nog tänka om.

Lån ska inte tas för nöjes skull och att som i det här fallet lägga det på en resa är inte att rekommendera. Ska du ut och resa är det bättre att du spara dessa pengar på egen hand. Vill du veta mer om hur man ska resonera angående att ta lån, eller övriga ekonomiska frågor, så kan du med fördel ta en titt på Artikelbank.n.nu där de har samlat information kring bland annat ekonomi.

Vilket lån ska du ta?

Vilket lån som just passar dig och din situation bäst beror helt på vad du ska använda pengarna till. Olika lån varierar såklart när det gäller t.ex. ränta, löptid, lånebelopp, och så vidare.

Det finns idag en mängd olika typer av lån, men de 3 vanligaste är privatlån, snabblån och bolån.

Privatlån

Den här typen av lån är väldigt vanligt förekommande och något som många tar någon gång. Lånet brukar vanligtvis ligga på mellan 5 000 – 350 000 kr. Dessa lån kan vara både med eller utan säkerhet, och pengarna kan användas till vad man själv vill.

Snabblån

Ett snabblån (även kallat blancolån eller smslån) är precis som vad det låter som: ett snabbt lån.

Detta lån är perfekt för dig som behöver pengar snabbt. Lånebeloppet är oftast mellan 500 – 40 000 kr och löptiden brukar även vara ganska kort. Snabblån brukar vanligtvis ha relativt höga räntor jämfört med andra lån, så ha alltid med det i dina beräkningar innan du tar lånet.

Bolån

Ett bolån tar nästan alla någon gång i livet, och det är ju såklart eftersom det kan vara väldigt dyrt att köpa en bostad och då krävs det helt enkelt ett lån.

När du tar ett bolån kan du låna upp till 85% av bostadens värde, och eftersom bostaden används som säkerhet ger bolån bland de mest förmånliga räntorna på marknaden.

Lämna en kommentar