Allt du behöver veta om cykelslangar

Cykling är en träningsform och ett transportmedel som är enkelt, billigt och roligt. Det finns dock inget värre än att få punktering när man är ute och cyklar. Att byta cykelslang är inte något som alla har gjort och till en början kan det kännas väldigt svårt och krångligt. Om du känner på detta vis bör du se till att köpa en riktigt bra slang som håller länge.

I denna förhållandevis korta guide idag tänkte vi reda ut några av de viktigare sakerna du bör ha koll på när det kommer till cykelslangar. Vi kommer nedanför gå igenom varför cykelslangar går sönder, var man hittar riktigt bra cykelslangar och hur man byter dessa slangar. Syftet med artikeln är alltså att ge dig all den information du behöver för att känna dig trygg med allt vad det gäller cykelslangar.

Varför går cykelslangar sönder?

Ja finns det något mer frustrerande än när man märker att en cykelslang gått sönder? Men varför tycks detta hända om och om igen? En anledning kan vara att du helt enkelt inte har tillräckligt kvalitativa slangar på din cykel. Med det sagt så finns det även med specifika saker som har kunnat hända för att slangarna ska ha gått sönder.

För att kolla upp var din slang är hål på måste du först börja med att blåsa upp din gamla slang så gott det går. På så sätt kan du enkelt hitta var hålet är. Om du ändå har problem kan du doppa ned slangen i en hink med vatten. Där det pyser bubblor sitter hålet.

De två olika hålen som oftast brukar förekomma när det kommer till cykelpunkering är så kallad ”snakebite” och vanligt stickhål. Ett ”snakebite” uppstår när slängen kläms sönder mellan däcket och fälgen. Detta går att motverkas genom att höja däcktrycket. Ett vanligt stickhål uppkommer helt enkelt när du kör på något vasst som helt enkla tränger sig igenom däcket och slangen.

Köp en bra cykelslang som håller längre

För att se till att du inte behöver byta slang lika ofta på grund av punktering bör du investera i en riktgt bra slang som håller längre. Du kan hitta väldigt många kvalitativa cykelslangar hos Tooorch, och dessutom till förmånliga priser.

Hur vet man vilken slang som passar sin cykel då? Detta är faktiskt väldigt enkelt att kolla upp. Allt du behöver göra är att kolla upp din nuvarande däckstorlek och dimension. Slangen kommer alltid passa om du köper en slang som har samma storlek som dina däck. Slangen ska ha samma bredd och diameter som däcket.

Hur byter man cykelslang?

Det kan verka krångligt, men följ vår steg-för-steg nedanför så blir det förhoppningvis lite enklare

  1. Montera av hjulet som har punktering
  2. Ta bort ventilhatten och låsmuttern
  3. Kräng av däcket från fälgen för att komma åt slangen
  4. Montera av slangen och kolla var det är hål
  5. Fyll på luft i slangen så att den får en rund form
  6. Sätt fast slangen på rätt plats och kräng sedan tillbaka däcket
  7. Fyll på med luft i däcket – kontrollera att både däck och slang sitter på plats
  8. Släpp sedan ut önskad mängd luft för att få perfekt lufttryck

Lämna en kommentar