Vad är ditt sommarprojekt?

Sommaren närmar sig med stormsteg vilket förhoppningsvis även betyder att semester och ledighet är i sikte. Det absolut bästa med sommarledighet är att du väljer helt själv hur du ska spendera den. Såvida du inte har viktiga datum med en rad måsten inplanerad, men det är väl egentligen också en del av sommarplanerna.

Många väljer att kombinera avslappning och roliga aktiviteter eller resor med lite mer praktiska göromål. Sommarvädret och ledighet är nämligen en perfekt konstellation för att ta tag i de där hemmaprojekten.

Kanske ska du måla om huset, bygga altan eller något helt annat. För låt oss vara ärliga, ibland blir vi tvungen att vara ansvarsfulla och sätta igång med de där projekten – även om vi har semester.

Gör hemmaprojekten till något roligt

Men, är hemmaprojekten enbart tråkiga uppgifter som bara ska färdiggöras fortast möjligt? Inte nödvändigtvis. Det beror såklart på vad du ska göra och ditt eget intresse i det. Några längtar bara efter ren och skär avslappning när de är lediga, medan andra inte kan hålla sig stilla i mer än en dag innan de får myror i brallan.

Är du en hemma-fixare ut i fingerspetsarna uppskattar du säkert att ha något att syssla med under semestern. Är du rena raka motsatsen kanske du måste kämpa lite mer för att hålla engagemanget uppe. Detta är dock ett praktexempel på en situation som blir lite vad du gör det till.

Du kan med fördel bjuda in familj och vänner och låta dem vara en del av det. Har du själv en partner eller barn kan det bli ett roligt familjeprojekt som kan flätas in i en vardag med andra aktiviteter. Det handlar om att hitta en balans mellan jobb och fritid, även på semestern.

Ibland kan det vara värt att anlita proffs

Beroende på vad du ska kasta dig ut i kanske det är lättare eller svårare att se nyttan med det. Om du t.ex. bygger en altan med grillplats kommer du ju kunna njuta av slutresultatet resten av sommaren. Det går att hitta fördelar med allt och det gör sig gällande även för de till synes tråkigaste och gråaste projekten.

Du kan självklart välja att frånsäga dig hela eller delar av ansvaret och anlita professionella aktörer inom området. Det kan ju vara så att du rent tidsmässigt inte hinner byta tak eller inte har kunskapen att renovera köket i sommarstugan. I så fall kan det vara lika bra att hitta någon som har koll på det och kan göra arbetet för dig.

Skapa en budget för ditt projekt

En annan aspekt när det kommer till sommarprojekt, förutom tid och energi, är pengar. Olika typer av projekt kommer med olika kostnader. Det går inte att sätta en ca kostnad på ett projekt eftersom den slutliga summan varierar beroende på flera faktorer.

Det är billigare att göra om den ena rabatten än att gräva upp hela trädgården inklusive att spränga bort sten, fälla träd o.s.v. En annan påverkande faktor är om du väljer att göra det själv eller anlita någon. Detta innebär att priset för ett projekt kan ändras ganska mycket.

Innan du startar ett projekt är det därför bra att du har gjort en ungefärlig budget utifrån din ekonomiska situation. Vad är den ungefärliga kostnaden och överensstämmer den med din privatekonomi?

Ett alternativ för att stärka budgeten och skapa lite mer finansiell flexibilitet är att ansöka om online finansiering, t.ex. ett snabblån utan uc. Online lån kommer i alla storlekar och former med en stor variation gällande återbetalningstiden.

Moneezy är en kostnadsfri tjänst online där du anger önskat lånebelopp och lånetid för att så få fram en lista med långivare och deras erbjudanden. Det är ett sätt för att underlätta lånejämförandet i jakten på ett lån som passar till just ditt hemmaprojekt.