Tips för att hålla dig kreativ år 2022

Alla känner till myten om att för mycket TV och att slö tid förstör hjärnan och får en att bromsar in med de analytiska tankesätten. Så varför inte motverka slötittandet på Netflix nysläppta serier med att vara kreativ?

Det är inte bara bra för hjärnan att ägna sig åt hjärngympa, utan utövandet av kreativitet har blivit bevisat att det får utövaren att känna sig levande och därmed bli mer aktiv i sitt egna liv. Här kommer 5 olika sätt att börja vara kreativ, eller fortsätta hålla sig kreativ, år 2022! 

1. Måla på kanvasduk

Konstnärer föds varje timme av varje dag men få vet om de besitter den tusenåriga färdigheten att kunna förvandla lite färg till något makalöst. Övning ger självklart färdighet, det gäller allt och inte bara konst, men det hjälper verkligen att inte förvänta sig vara Michelangelo på första två försöken. 

Ett lätt medium att börja med är vattenlösliga färger som vattenfärger eller akrylfärger som båda kan tunnas ut med några droppar vatten och med hjälp av en platt pensel skapa vackra illusioner. Lite livfulla färger, bra penslar och kanvasdukar eller akryl-och vattenfärgvänliga block, så vips har vardagsrummen fått unik och exklusiva konstverk. För inspiration finns Masterclass, Youtube och Pintrest för både tekniktips och inspirations tips. 

2. Starta en podcast

Men en uppsjö av olika ämnen och kändisar som numera startar podcasts från sina vardagsrum och storslagna studios så kan man tro att det inte finns mycket mer plats för en till, men det gör det. Det finns mycket att säga, tycka till om och rekommendera. Varför sitta tyst när man kan lära sig om de ämnen som man vill lära sig om? Och sedan dela med sig om för omvärlden. 

Med ett bra headset med en inbyggd mikrofon och en dator med bra internetuppkoppling är det inte mycket mer som behövs för att börja. När det kommer till ämnen finns et lika många som det finns människor, så varför inte börja med egna upplevelser som hur det är att spela ishockey, vara med i en online pokerturnering på nätkasino eller hur det är att hoppa fallskärm.

3. Sy dina egna kläder

Det kanske låter som något man gjorde på 80-talet, men det är många hobby-stylister och designers som syr sina egna kläder och lyckas väldigt väl. Inte bara är det roligt och kreativt utan det tillåter även personen att skapa sin egna still helt och hållet. 

Allt man behöver för att börja är en symaskin, måttband och fantasi. Att sy sina egna kläder eller kläder åt någon annan öppnar upp en värld av figursydda specialdesignade exklusiva kläder. Som passar ens kroppsform perfekt. Det finns även många sajter på nätet där man kan få tips och designs helt gratis. 

4. Skriv böcker och andra texter

Att skriva en novell behöver inte vara oöverkomligt. Alla kan skriva och den kortaste novellen som finns är bara två sidor lång. Alla de berättelser som finns inombords eller alla de poetiska och filosofiska tankarna som kommer om kvällen kan man lätt skriva ner och självpublicera utan större bekymmer. 

Det som stoppar många potentiella författare är rädslan av att lyckas, att misslyckas och att inte kunna skriva bra nog. Men om det är problemet så behöver man kliva ur sin egna väg och lära sig av en Masterclass med Neil Gaiman eller Stephen Kings bok On Writing. Låt fantasin flöda medan tangentbordet gör jobbet och håll inte tillbaka. 

5. Designa och inred ditt hem

 Att vara i sitt egna utrymme kan i sig vara en kreativ källa. Ens inredning ska reflektera vem man är som person och vad som gör en glad. Inte vad som är trendigast just nu. Så det är dags att skriva ut färghjulet och lära sig färglära och vilken färg som inspirerar till vad. 

Även om man inte äger sitt hem utan hyr i första eller andrahand så finns det lösningar för att göra sitt hem till sitt egna kreativa projekt. Dekorplast, porösa väggfärger och takgardiner med växtrankor från hängplantor vid fönstret. Allt är möjligt och allt kan bli stiligt. Det handlar bara om att ge sig den kreativa chansen att lära sig vad man själv tycker om. 

Flera projekt samtidigt

Vissa kreativa projekt kan leda till andra kreativa projekt och så vidare. Vissa tar några månader och andra tar några dagar. Så hitta ett eller två långtids projekt som får de kreativa krafterna att surra och något mindre som kan hjälpa till att hålla en i schack när tålamodet blir kortvarigt. 

Vare sig det är att måla eller att sy sina egna kläder så har alla något kreativt stoft inom dem och det gäller bara att klura ut vad det är så att de sedan kan börja lära sig hur de kan skapa med det. Att skapa något originellt som en själv har gjort ger en känsla av oövervinnerlighet som är svårslagen att uppnå med annars.