Kan England vinna VM-guld i Qatar 2022?

England fotboll

EM 2020 blev det engelska landslagets största framgång sedan det legendariska VM-guld 1966. Mästerskapet spelades på hemmaplan och engelsmännen mötte Italien i finalen på Wembley inför 80 000 åskådare. Matchen slutade med förlust efter en dramatisk straffläggning där italienarna drog det längsta strået. I November börjar VM i Qatar och i denna artikel granskar vi Englands chanser i det stundande mästerskapet.

Lottningen av grupperna är avklarade inför kommande VM i Qatar och England hamnade i grupp B tillsammans med Iran, USA och antingen Wales, Skottland eller Ukraina. Den sista gruppmedlemmen är ännu inte klar och avgörs först i juni. England öppningsmatch spelas mot Iran, en motståndare som landet aldrig mött tidigare i VM-sammanhang. Just nu är anses England vara näststörst favorit tillsammans med Frankrike att vinna mästerskapet i Qatar, störst favorit är mesta mästarna Brasilien.

England har ett intressant lag med ett flertal stjärnor som blivit en erfarenhet rikare efter förra sommarens mästerskap. Just nu ligger oddsen på att England ska vinna VM på 7.50 gånger insatsen på sport betting på William Hill. Brasilien är som tidigare nämnt favoriter på 6.0 gånger insatsen. En av Englands största stjärnor Harry Kane är tippad att vinna mästerskapets skytteliga, vilket ger ett odds på 10 gånger insatsen. Tottenham-anfallaren levererar alltid i landslaget och har goda möjligheter att gå förbi Wayne Rooney som landets bästa målgörare genom tiderna. 

Vad talar för England? 

England har väntat 56 år på att landets fotbollslandslag återigen ska vinna en internationell tävling i fotboll. VM-guldet 1966 bärgades efter att Västtyskland besegrats med 4-2 i finalen. England har varit nära i ett flertal mästerskap och enligt odds-sättare ligger landet bra till för att äntligen bärga landets efterlängtade titel. Nedan listas 3 faktorer som talar för att England vinner VM-guld i Qatar 2022: 

Stjärnorna – Premier League räknas som världens bästa fotbollsliga och nuförtiden finns ett flertal inhemska spelarna som man för att hålla ögonen på i kommande mästerskap. Storstjärnorna som Harry Kane, Jack Grealish och Raheem Sterling räknas som några av världens bästa spelare och har alla viktig erfarenhet från sommarens EM-final. Även om finalen förlorades tog engelsmännen mästerskapet med storm och förväntas göra liknande resultat i kommande VM. Jack Grealish är en spelare som förra året slog transferrekord när han såldes för 1.2 miljarder kronor, högsta siffran någonsin för en engelsk spelare, när han såldes från moderklubben Aston Villa till Manchester City. Grealish är mittfältare som är känd för sitt driv med bollen och sitt välutvecklade spelsinne, egenskaper som gjort honom till en av landets mest populära spelare. 

Supportrarna – VM i Qatar blir ett annorlunda mästerskap då mästerskapet anordnas under vinterhalvåret samt att regionen sällan förknippas med fotbollskultur. Dessa faktorer lär dock inte hindra de engelska fansen att vallfärda till mästerskapet i vanlig ordning. Engelska fans är kända för vara många i antal samt sin röststyrka som lär bära fram de engelska spelarna. Under i det förra mästerskapet i Ryssland 2018, var mer än 10 000 engelska fans på plats när England mötte Kroatien i semifinal. 

Framgång föder framgång – Det senaste Världsmästerskapet i Ryssland blev en stor framgång för England då man nådde en semifinal efter man bland annat slagit ut Sverige i kvartsfinalen med 2-0. I semifinalen blev det däremot förlust mot Kroatien som vann matchen med 2-1. Även om hela det engelska folket trodde på sitt landslag och bar fram spelarna med mantrat ”footballs is coming home”, räckte inte insatsen hela vägen fram. Framgången i Ryssland sådde ett frö som sedan nästan bar landslaget fram till en seger i kommande mästerskap. VM i Qatar blir det tredje mästerskapet med förbundskaptenen Gareth Southgate vid rodret och sällan har England varit så här favorittippade inför ett mästerskap, återstår att se om laget håller för trycket.