Den kortfattade kryptovaluta-guiden (viktig information om krypto)

Krypto

Krypto-branschen växer i en snabb takt. Den senaste tiden har både intresset och marknadsvärdet för flertalen kryptovalutor vuxit exponentiellt. Men till skillnad från vanligare investeringsformer är kryptovalutor ofta förknippade med risk – och det betyder att även om valutor kan stiga kraftigt i värde kan fluktuationerna i marknadspriset bli dramatiska.

Som potentiell investerare är det viktigt att du är medveten om riskerna, den bakomliggande tekniken och inte minst vilka plattformar som är säkra att handla med innan du börjar investera i kryptovalutor.

Den här guiden kommer att gå igenom de viktigaste delarna av kryptovalutor som du behöver känna till för att komma igång med att investera.

Vad är kryptovalutor?

Kryptovalutor är en typ av digital valuta som ligger helt utanför finansinstitutens eller regeringarnas kontroll och som bygger på ett peer-to-peer-system. Till skillnad från traditionella valutor är kryptovalutor faktiskt bara digitala poster i en onlinedatabas som kallas för blockchain.

Som namnet antyder används kryptering för att verifiera transaktioner med kryptovalutor. Dessa transaktioner utförs i ett offentligt register och valutan lagras i digitala plånböcker.

Bitcoin var den första kryptovalutan

Den första kryptovalutan i världen var Bitcoin. I kölvattnet av den senaste finanskrisen 2008/2009 uppfann en person eller grupp vid namn Satoshi Nakamoto blockchain-teknologin. Bitcoin har en hel grundidé om att nätverket och tekniken kontrolleras av alla. Av denna anledning är allt ägande och kontroll decentraliserat.

Då beskrevs konceptet som en ny valuta baserad på ett peer-to-peer-nätverk som har en blockchain som verifierar tillförlitliga och säkra transaktioner. Det tog lång tid innan Bitcoin fick stort genomslag. Idag finns det ett antal olika framväxande kryptovalutor som alla har en unik applikation eller någon annan utmärkande egenskap.

Vilka är de kändaste kryptovalutorna?

Från att bara ha varit en digital valuta – Bitcoin – har mer än tusen andra kryptovalutor tillkommit. Dessa valutor är listade på både stora, små och specialiserade plattformar. Med det sagt finns det såklart några valutor som skiljer sig från mängden – som vi har listat nedan här.

1. Bitcoin är den överlägset största valutan

Den ursprungliga valutan, Bitcoin, har funnits sedan 2009 och är förfäder till hela kryptovalutarörelsen.

Som den första kryptovalutan hade Bitcoin ett försprång och är idag den överlägset största kryptovalutan sett till marknadspris. Dess pris har också en stor inverkan på värdet av andra kryptovalutor också.

2. Ethereum (Ether) är den näst populäraste valutan

Världens näst mest populära kryptovaluta i världen är Ethereum. Valutan lanserades runt 2015 av programmeraren Vitalik Buterin. Denna valuta skiljer sig mycket från Bitcoin. Till skillnad från Bitcoin kan det betraktas mer som ett ”komplett ekosystem” än ett betalningsnätverk.

Ethereum har bland annat en egen blockkedja och ett ekosystem där alla människor kan bygga olika smarta kontrakt, distribuerade applikationer och egna kryptovalutor. Av denna anledning tror många att valutan är den största tekniska innovationen inom kryptovalutor.

3. Litecoin är också ett potentiellt fiat-alternativ

En annan populär kryptovaluta är Litecoin.

Denna valuta tog fart 2011 och grundades av Charlie Lee, en tidigare Google-anställd. Tekniskt sett är Litecoin väldigt lik Bitcoin. Idag finns det över 65 miljoner Litecoins i världen, med ett maximalt antal mynt satt till 84 miljarder.

Vart kan man köpa kryptovalutor?

Populariteten för att köpa kryptovalutor bland svenskar har fortsatt att öka de senaste åren. Till skillnad från vanliga investeringar som fonder, guld och aktier, utförs affärer inom krypto-branschen vanligtvis på ett annat sätt.

Enkelt uttryckt finns det två olika sätt att handla med kryptovalutor. Det första är att du köper kryptovalutan från en nätmäklare som Avanza eller Nordnet. Då äger du egentligen inte kryptovalutan själv – istället köper du ett certifikat som följer kryptovalutans kursutveckling.

Det andra sättet är att köpa den faktiska kryptovalutan. Detta är något svårare än det föregående exemplet. Dessa köp genomför du enklast genom att välja en pålitlig nätmäklare specialiserad inom kryptovalutor, som bland annat eToro Sverige och andra.

Vart förvaras mina kryptovalutor?

Om du köper ett certifikat kommer certifikatet att finnas tillgängligt hos den nätmäklare där du gjorde köpet. Men om du köper den ”riktiga” kryptovalutan så lagras dina tillgångar i en digital plånbok (även kallat wallet).

Dessa plånböcker har både en privat och offentlig nyckel. Den offentliga nyckeln är synlig för alla i blockkedjan, men pengarna kan bara spenderas genom att låsa upp den digitala plånboken med din privata nyckel. När du köper kryptovalutor via en nätmäklare har du bara tillgång till den publika nyckeln.

Sammanfattning

I den här korta guiden har vi sammanfattat allt det viktigaste du behöver veta om kryptovalutor. En kryptovaluta är kort och gott en digital valuta som ligger utanför de finansiella institutionerna och bygger på ett peer-to-peer-system.

Den första och fortfarande största kryptovalutan, Bitcoin, skapades år 2009 av någon som använde pseudonymen Satoshi Nakamoto. Då var tanken att det skulle vara en elektronisk betalningsmetod oberoende av banker eller någon annan centraliserad institution. Etherum och Litecoin är två andra populära kryptovalutor.

När det kommer till att köpa kryptovalutor kan du antingen köpa ett certifikat eller köpa valutan med hjälp av en nischad nätmäklare. Dina kryptovalutor lagras i en digital plånbok, och för att kunna spendera och använda dessa kryptovalutor behöver transaktionerna signeras med en privat nyckel (ungefär som ett lösenord).