Bra att veta om sportsbetting

Sportsbetting är en företeelse som blivit alltmer populär. Ursprungligen kunde man bara betta hos fysiska spelombud, men det har på sistone blivit populärt att göra det på internet. Det finns idag många olika bettingsajter att välja mellan. Man rekommenderas ofta att spela på bettingsajter med svensk licens, men det finns även bettingsajter utan en svensk spellicens. Innan du börjar med sportsbetting är det viktigt att förstå grunderna. I denna text kommer vi därför att ge en översikt över sportsbetting och hur det fungerar.

Vad är betting?

Betting är det engelska ordet för vadslagning och förknippas ofta med spel där du tippar på slutresultat i sportevenemang. I sportsbetting kan det handla om allt från att tippa på hur många mål som ett visst fotbollslag gör under en match till vilken häst som vinner ett travlopp. Det finns många olika sporter att välja mellan inom betting. Vanligast är fotboll, basket, baseball och hockey. Hästkapplöpning är också en populär sport bland folk som gillar betting.

Hur betting fungerar

Om du vill testa sportsbetting kan du göra det hos ett fysiskt ombud eller på internet. För att börja spela registrerar du dig först hos ett spelbolag och väljer sedan en sport att satsa på. Om du exempelvis satsar på att ett fotbollslag ska vinna en match förutspår du att laget kommer att prestera bättre än sina motståndare. Om din förutsägelse slår in vinner du vadet och får din vinst utbetald.

En central del av betting är så kallade odds. Odds är ett begrepp för att förklara skillnaden mellan din insats och den vinst du kan få, som beror på sannolikheten av olika utfall. Beroende på vad du spelar finns det antingen fasta eller flytande odds. Flytande odds varierar beroende på antal personer som satsar. Fasta odds innebär i stället att oddsen har en fast summa oavsett antal spelare.

Olika typer av spel

Inom sportsbetting finns det olika spelformer som du kan välja mellan. Vilken du bör välja beror på egna preferenser för hur just du vill spela. Nedan går vi igenom några av de vanligaste spelformerna.

1X2 spel

Den här typen av spel innebär att man förutspår resultatet av en enskild match. Denna typ av spel kallas för 1X2 eftersom du har tre alternativ att välja mellan, nämligen 1, X eller 2. Om du tror att hemmalaget vinner satsar du på 1, om du tror att bortalaget vinner satsar du på 2 och om du tror att det blir oavgjort satsar du på X.

Moneyline

Moneyline-spel innebär, precis som i spelet 1X2, att man förutspår resultatet av en match. I denna typ av spel kan du endast satsa på att hemmalaget eller bortalaget vinner. Blir matchen oavgjord får du i stället tillbaka dina satsade pengar.

Spela på en vinnare

En annan vanlig form av spel inom sportsbetting är det som kallas för vinnare. Denna typ av spel innebär att du satsar på att ett specifikt lag vinner en hel liga. Det kan exempelvis innebära att du satsar på att ett specifikt lag kommer vinna hela Allsvenskan.

Över/under

Om du vill satsa på hur många poäng som görs under en match ska du spela över/under. Denna spelform innebär att du bettar på det sammanlagda resultatet av en match. Namnet över/under kommer ifrån att du antingen satsar på att det blir under eller över ett visst antal poäng.

Livebetting

När du spelar på livebetting innebär det att du satsar samtidigt som tävlingen pågår i stället för innan. Denna typ av spel har blivit mycket populär på sistone. Något du måste vara medveten om när du spelar på livebetting är att oddsen för spelet kan ändras mycket snabbt och det är därför viktigt att hålla koll på oddsen och resultatet under spelets gång.

Att tänka på när du bettar

När du spelar på betting är det viktigt att du läser på om matchens förutsättningar samt om de lag och spelare som är inblandade i matcherna. Detta för att du ska kunna fatta ett välgrundat beslut när du placerar en insats.

Det kan vara lockande att lägga stora insatser, eftersom utbetalningen om det blir vinst då blir större. Något du här bör ha i åtanke är att det även innebär större ekonomisk risk för dig som spelare. Se därför till att sätta en rimlig budget, hålla dig inom budgeten och spela ansvarsfullt.