Boxning och betting, en allmän överblick.

Att betta på sport är ett populärt nöje världen över och många lägger ett bett eller två så som en extra krydda inför favoritmatchen. Det finns säkerligen hundratals olika idrotter som dagens spelare kan spela på.

Allt från ovanligare idrotter så som lacrosse och schack till publikfavoriterna hockey och fotboll. Att spela på ett bettingbolag utan licens är vanligt idag och hos dessa bolag så kan man hitta lite för svenskarna ovanligare sporter att spela på.

Att betta på kampsporter så som MMA eller Boxning är ett spännande tidsfördriv, då en match kan skifta riktning på ett ögonblick med en välplacerad högerkrok eller en skickligt utförd kombination.

Men den allra vanligaste kampsporten i västvärlden är utan tvekan Boxning som är en sport som ofta lite nedvärderandes kallats för en arbetarsport eller fattigmanssport.

Detta då det förr i tiden var vanligt bland arbetare att boxas samt att det inte krävdes någon dyr eller avancerad utrustning för att utöva sporten. Det var även vanligt förr i tiden att man boxades helt utan handskar eller med endast handlindor.

Som med många andra spännande och snabbt växlande idrotter så drog boxningen tidigt till sig pengar i form av vadslagning och betting.

Något som bara hjälpte till att öka sportens popularitet. Det är även vanligt idag att stora boxningsmatcher anordnas på casinoägda arenor, i exempelvis Las Vegas.

Boxningens historia

Boxning är en av de allra äldsta sportarrangemangen i världen.

Den allra första illustration man hittat från antiken var en bild av vad som föreställer någon form av boxning. Den här illustrationen kommer från en reliefskulptur från det tredje årtusendet f.Kr och som hittades i dagens Irak.

Sporten utvecklades av de gamla grekerna och dök upp i den grekiska kulturen regelbundet i och med den 23:e olympiaden som ägde rum någon gång runt 600 år före vanlig tideräkning. Boxning var även en populär sport bland antikens romarna. Men den omtyckta idrotten avskaffades i Rom under 300-talet efter att ha utvecklats till att bli för blodig och brutal.

Den moderna varianten av boxning som vi idag känner till, har rötter tillbaka till år 1867 då en formell uppsättning regler introducerades i boxningens värld. Allt under beskydd av John Douglas som var Markis av Queensberry i London. Sporten fortsatte att utvecklas genom åren mestadels utanför gränserna för statlig tillsyn eftersom den till en början var förbjuden i England och USA.

Boxning blev en legitim sport i början av 1900-talet och har sedan dess blivit en mångmiljardindustri.

Att satsa pengar på boxning; en överblick.

Match Kortet

Ett boxningskort/matchkort kretsar ofta kring huvudmatchen för kvällen. Precis som i många andra nöjesbranscher så kommer matcherna att visas i popularitetsordning, vilket innebär att ju kändare och mer meriterade boxare som möts, desto högre upp på matchkortet hamnar dessa.

När den största delen av fansen köper en boxningsbiljett till ett utvalt evenemang så kommer allt fokus att ligga på kvällens huvudmatch.

Något som ofta märks på de tomma stolarna som syns på galans allra första matcher. Matcherna är ofta mindre populära och innehåller sämre boxare, men många lovande nykomlingar kan ses i den här typen av matcher.

Själva boxningsmatchen

Själva boxningsmatchen kommer att bestå av 12 omgångar som vardera är 3 minuter långa. Matchen kan avslutas på tre sätt. Matchen kan gå till att ligga i händerna på tre domare som alla gör en individuell poängbedömning oberoendes av varandra.

Den andra formen av avslut är i form av en knockout eller teknisk knockout där en av fighterna antingen tvingas ge upp vid en knockout och nedräkning på tio sekunder, på eget bevåg eller för att domaren anser detta. Eller att boxarens hörna kastar in handduken innan matchen är slut.

De tredje sättet en boxningsmatch kan sluta på är inte så vanligt, men kommer i formen av diskvalificering. I ett fall där detta avgörande inträffar så kommer vinsten av matchen att automatiskt gå till motståndaren. På vissa bettingbolag utan svensk licens så går det även att satsa på huruvida en match går till avslut via diskriminering.

Oddsen

Oddsen för en boxningsmatch kommer att vara utformade för att representera sannolikheten för att ett eller flera specifika resultat inträffar under en match. Den direkta vinnare är vanligtvis det enklaste oddset att dechiffrera medan andra aspekter av matchen så som till viken runda den går och så vidare, ofta är föremål för en hel del statistisk data.

Under själva matchen så kommer oddsen på vissa marknader att stiga och falla mycket beroende på hur matchen går. Till exempel, om underdogen presterar mycket bättre än väntat, så kommer oddsen för att han vinner att minska. Detta gäller främst för livebetting och liknade.

Andra typer av vad som man idag smidigt och enkelt kan lägga via ett bettingbolag online är hur matchen vinns, om det är via domslut eller en knockout/TKO, vem som landar mest slag, vem som är mest aggressiv och mycket mera.

Så vid betting på skiftande och spännande idrotter så som Boxning så finns det alltid något spännande att satsa en slant på.