Allt du behöver veta om kryptovalutor

Du kanske har hört talas om kryptovalutor under den senaste tiden, men vad är egentligen detta för något? Kryptovalutor är enkelt förklarat digitala valutor som inte kontrolleras av någon central auktoritet.

Kryptovalutor är decentraliserade, vilket innebär att de inte är föremål för kontroll från myndigheter eller finansinstitut. Bitcoin är den mest kända kryptovalutan och den skapades redan år 2008.

Finns det något mer som är bra att känna till kring kryptovalutor? Ja, det finns faktiskt en hel del saker som kan vara bra att känna till. I dagens artikel ska vi ta en titt på några av dessa punkter så att du förhoppningvis kan bilda dig en bättre uppfattning om detta nya tekniska fenomen.

Bitcoin var först

När Bitcoin först dök upp på scenen 2008 var det den enda decentraliserade kryptovalutan som fanns. Nu finns det dock betydligt fler olika typer av kryptovalutor tillgängliga.

Alla kryptovalutor är dock inte uppbyggda på samma sätt, vilket också innebär att vissa är mer kvalitativa än andra. Alla kryptovalutor använder en så kallad blockkedja för att fungera, men alla blockkedjor är inte lika bra.

Om du därför planerar på att investera i en kryptovaluta är det därför väldigt viktigt att du ser till att läser på om projektet och teamet bakom det innan du investerar några pengar.

Kryptovalutor är volatila

Värdet på en kryptovaluta är mycket volatila vilket innebär att de kan stiga eller sjunka mycket snabbt. Detta är något du måste vara medveten om om du planerar att investera i dem. Om du vill investera i en kryptovaluta bör du alltid hålla ett öga på marknaden och vara beredd på att värdet på din investering kan stiga eller sjunka när som helst.

Investera därför bara pengar som du känner dig bekväm att förlora, eftersom det finns alltid en risk att du förlorar hela det investerade beloppet. Enligt många bör kryptovalutor, om man väljer att investera i det, endast utgöra en liten del i en diversifierad investeringsportfölj.

Kryptovalutor är inte reglerade

Som vi nämnde tidigare är kryptovalutor inte föremål för kontroll av någon central myndighet, vilket också innebär att de inte är reglerade.

Detta kan vara både bra och dåligt, eftersom det innebär att det inte finns någon som skyddar dig ifall något skulle gå snett. På samma gång är det det är också det som gör kryptovalutor så attraktiva för många människor, eftersom det ger dem en känsla av frihet.

Hur köper man kryptovalutor?

Om du vill köpa kryptovalutor kan du göra det via en kryptovalutabörs. Det finns många olika börser och det är viktigt att välja en som är pålitlig och har bra recensioner. Hos Payup.se kan du hitta alternativ som gör det möjligt att köpa Bitcoin med Swish och på så sätt är det väldigt enkelt att komma igång.

När du har valt en börs måste du skapa ett konto och sätta in pengar. När dina pengar är insatta kommer du att kunna köpa dina första kryptovalutor. Det är dock viktigt att notera att du helst inte bör lagra dina kryptovalutor på en börs, eftersom det alltid finns en risk att börsen hackas och dina pengar stjäls. Därför bör du alltid förvara dina kryptovalutor i din helt egna kryptovalutaplånbok.

Sammanfattningsvis

Nu när vi gått igenom några av de absolut viktigaste sakerna att veta om kryptovalutor hoppas vi att du fått en bättre förståelse för vad de är och hur de fungerar.

Vi vill dock passa på och poängtera att vi endast skrapat på ytan av allt som finns att lära kring detta ämne. Det är verkligen inte en överdrift att säga att kryptovalutor är ett kaninhål som du kan grotta dig ner i om du verkligen vill.